De ce catedra virtuală de mecanică?

În ultimele decenii, ideea de tehnologizare și informatizare a procesului de învățământ a câștigat o dezvoltare semnificativă, ca mijloc important de îmbunătățire a sistemului educațional. Tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC) în educație reprezintă un set de metode, dispozitive și procese utilizate pentru a le colecta, procesa și disemina informații, cu scopul de a ajuta profesorul la creșterea eficienței procesului educațional. Prin urmare, utilizarea acestora în procesul educațional nu e o tendință de modă, ci o cerință a vremurilor actuale.

Ultimii ani ne-au demonstrat că educația se poate face și în mediul online, cu condiția să dispui de resursele necesare. Cu un terminal de tipul unui desktop sau al unui laptop și cu suficientă ambiție, creație și voință, orice profesor care vrea să transmită mai departe cunoștințele sale o poate face prin intermediul internetului. Cu puțină imaginație se poate crea un website educațional prin care să împărtășești tot ceea ce știi celor care vor să te asculte, de unde cei interesați pot descărca materiale educaționale sau pot susține teste.

Această lucrare prezintă dezvoltarea unui site educațional dinamic pentru studiul disciplinelor mecanice în învățământul profesional și tehnic, care va rula pe platforma Word Press. Site-ul realizat, “CATEDRA VIRTUALĂ DE MECANICĂ”, este rezultatul combinării dintre experiența profesională acumulată în cei aproape 20 de ani lucrați ca inginer, cea didactică la disciplinele mecanice, acumulată la catedră și cunoștințele noi dobândite pe parcursul celor doi ani de studiu a programului de conversie.

Începându-mi cariera de profesor la disciplinele mecanice, prin accesul la internet am sesizat multitudinea de informații, de biblioteci virtuale, posibilitatea de a accesa colecții de exerciții, lecții, laboratoare, programe soft, de a mă informa despre ceea ce se întâmplă în lume, de a găsi un răspuns rapid la orice întrebare, m-a determinat să îmi pun problema construirii unui site de mecanică unde să găsesc grupat orice informație necesară oricărui elev, profesor sau pasionat de disciplinele mecanice.

Conștientizând că elevi de liceu și școală profesională, care de la primele ore din clasa a IX-a vor avea contact cu disciplinele tehnice și mecanice, au nevoie de informații, principii, exerciții recapitulative și lecții de sinteză, am considerat că o aplicație web care să vină în sprijinul tuturor celor au nevoie, dar și de tot ceea ce presupune activitatea de la catedră sau din afara ei, este absolut necesară.